Pitanje Stare pekare: dopis Gradonačelniku

Potaknuti trenutnom situacijom i objavom novog Pravilnika o Staroj pekari, poslali smo dopis gradonačelniku Radiću s nekoliko ključnih pitanja. Dopis u cijelosti prenosimo ovdje:

Poštovani Gradonačelniče Radiću,

ovim putem još jednom pozdravljamo projekt Mladi za grad i početak razvoja Nacrta Lokalnog programa za mlade Grada Osijeka.Navedeno nas ispunjava nadom u to da su iskoraci u gradskim politikama za mlade mogući i dostižni. Veselimo se vidjeti rezultate procesa, točnije izglasavanje i primjenu Programau svakodnevnoj praksi. Zbog toga Vas kontaktiramo u vezi razvoja priče Edukativnog i informativnog turističkog centra mladih Stara pekara (u daljnjem tekstu »Stara pekara«), koji kao dio svojeg naziva nosi i »Centar mladih.«

Zabrinjavaju nas recentne informacije o selidbi gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti u prostorije Stare pekare, čime se dio prostornih kapaciteta zauzima i smanjuju se mogućnosti za provedbu aktivnosti i korištenje prostora. Dodatno nas zabrinjava i novi pravilnik (https://www.osijek.hr/wp-content/uploads/pdf/867-Pravilnik-turist%20cent%20mlad%20Stara%20pekara.pdf) koji predviđa naplaćivanje prostora po iznosima koji će u najvećoj mjeri biti nedostižni upravo udrugama i inicijativama mladih. Želimo vam skrenuti pozornost na važnost promišljanja i razvijanja priče Centra za mlade kako on ne bi ostao samo (atraktivan) dio imena.

Da je Centar za mlade potreban, pokazuju i nova istraživanja, pa tako prema Istraživanju o prioritetima i potrebama mladih iz 2022. godine svaka druga mlada osoba (čak 49,6%) iz istočne Slavonije smješta prostor za druženje i sadržaje namijenjene mladima na drugo mjesto prioriteta u ostvarivanju specifičnih potreba mladih.

Ipak, samo postojanje Centra nije dostatno da bi on i ispunjavao svoju funkciju. Takav Centar mora imati raspisan i javno dostupan program, zaposlenog stručnjaka ili stručnjakinju za rad s mladima te osigurane programske ili projektne financije za aktivnosti. Dobre prakse uključuju i participativno vođenje Centra zajedno s mladima i/ili udrugama mladih, redovno istraživanje lokalnih potreba mladih, otvorenost prema različitostima i slično. To potvrđuje i Mreža mladih Hrvatske koja je provela Analizu postojećih praksi i djelovanja Centara za mlade u RH, kojom je obuhvatila 16 centara za mlade iz svih geografskih područja. Prema dostupnim informacijama, samo jedan od ispitanih centara nema zaposlenih, a ostali imaju od 1 do 10 zaposlenih stručnjaka za rad s mladima. Također, njih 5 funkcionira kao javno-civilno partnerstvo, što je u skladu s idejom Stare pekare. Stoga, kao primjer dobre prakse među ispitanima možemo istaknuti Centar za mlade Dubrovnik (https://www.facebook.com/CentarZaMladeDubrovnik/?ref=page_internal) te Centar za mlade Grabrik u Karlovcu (https://www.czm-grabrik.hr/). Oba primjera pokazatelji su toga da međusobno povjerenje Grada i udruga mladih rezultiraju bogatom, raznolikom i kreativnom ponudom aktivnosti za mlade.

Važnost stručne osobe koja vodi Centar, jasnog programa i participativnog odnosa prema mladima potvrđuje i Europski upravni odbor za mlade pri Vijeću Europe svojim kriterijima za Oznaku kvalitete Centra za mlade (The Council of Europe Quality Label for Youth Centres). Kriteriji koje bismo ovim putem posebno istaknuli su:

  • »Imati interno obrazovno osoblje koje radi na provedbi aktivnosti«;
  • »Centar osigurava uključivanje mladih, udruga i inicijativa mladih u razvoj aktivnosti i programa za mlade«.

Pregledom kriterija možemo prepoznati da Stara pekara doista ima potencijala zadovoljiti i međunarodne standarde, no istovremeno i to da je na brojnim područjima potrebno još puno rada.

Osim toga, svi kandidati za gradonačelnika Osijeka u jeku predizborne kampanje sastali su se s predstavnicima Mladforme te su istaknuli točku njezine Povelje »Mladima bi besplatno ili uz vrlo niske cijene trebao biti dostupan gradski ‘Centar za mlade’ koji bi bio namijenjen različitim aktivnostima – neformalnim druženjima, edukacijama, umjetničkom izričaju, razvoju kreativnosti, probama bendova i dr., a u kojem bi radio stručnjak za mlade (youth worker)« kao onu koju žele osigurati u narednom mandatu. Također, Mladforma je od strane Grada Osijeka u nekoliko navrata bila pozvana iskazati svoje mišljenje ispunjavanjem upitnika, kao i biti dijelom fokus grupa planiranja dugoročnog djelovanja Stare pekare kao (između ostaloga i) Centra za mlade, a na koje nismo dobili povratnu informaciju. Zbog svega toga, ovim Vam putem želimo postaviti nekoliko pitanja:

  1. Vidi li Grad Osijek Staru pekaru doista (i) kao Centar za mlade?
  2. Postoji li Programkoji opisuje djelovanje Stare pekare u području mladih?
  3. Je li taj Programrezultat početnog procesa dijaloga OCD-ova, građana i Grada?
  4. Hoće li Centar za mlade nuditi i vlastite aktivnosti ili će pružati prostor drugim provoditeljima?
  5. Može li se najam korigirati ili ukinuti za udruge mladih, koje često nemaju svoj adekvatan prostor, a ne mogu si priuštiti najam javnog prostora?

Iskreno se nadamo da zajedničkim djelovanjem možemo Osijek učiniti gradom koji je doista okrenut budućim generacijama i koji mladima osigurava prostor za djelovanje.

U iščekivanju odgovora,

Inicijativa mladih Mladforma