Dvije godine Mladforme

Mladforma slavi 2. rođendan!

Druga je godina iza nas. Od prve tribine došli su mnogobrojni (neočekivani) izazovi, izazovi koji su nas polarizirali, katkada i deprimirali. Ipak, naša zajednica i dalje opstaje, snage za borbu i dalje ima, odustajanje nije opcija. Sve to podjednako opisuje čitavu našu zajednicu, no i Mladformu.

Kada se zbroje svi mali koraci koje smo napravili kroz 2021. godinu, ne samo mi, već jako, jako puno lokalnih organizacija, inicijativa, i kada se uzme u obzir kakve smo sve projekte i programe osobno pokrenuli ili doživjeli od drugih, imamo razloga za optimizam. I zato smo ipak odlučili SLAVITI rođendan, a ne ga tek tako pustiti. Kao i prethodne godine, i ove smo godine odlučili posložiti, prisjetiti se, napraviti presjek svega što smo radili i postigli, a smatramo da za jednu neformalnu inicijativu toga ima podosta. Pripremite se za longread. 😀

Godinu nam je ipak obilježio naš prvi europski projekt solidarnosti, projekt #bezfiltera, stoga ćemo o njemu najviše pisati. Pokrenut u rujnu 2020. i u trajanju od godinu dana, htjeli smo pružiti alternativu sadržaju koji uglavnom možemo doživjeti na društvenim mrežama, zajedno s mladima pokrenuti jednu aktivističko-edukativnu priču i omogućiti mladima drukčije teme, poučne i informativne, ali i atraktivne, one koje osvještavaju o današnjim problemima mladih i svih dobnih skupina.

Oformili smo 6 grupa s mladima uključenima u projekt i s njima kreirali interaktivan online sadržaj za šest različitih tema: Ljudska prava, Kvalitetno obrazovanje, Politike za mlade, Prostor za mlade, Kvalitetno slobodno vrijeme i Održivi razvoj. U prvom dijelu prošle godine provodili smo upitnike, ankete, radili istraživanja među školama, u zajednici, analize političkih stranaka i programa povodom lokalnih izbora…kroz sve smo aktivnosti podržavali i promovirali nastavak uvođenja Građanskog odgoja i obrazovanja u osječkim osnovnim školama, razgovarali s osječkim mladim glazbenim snagama i ispitali potrebe za problematiku prostora za bendove u gradu, razgovarali s predstavnicima kulturnih institucija…

Jedni od događaja koji su nam definitivno obilježili 2021. godinu su lokalni izbori i naš raznolik angažman oko njih. Napisali smo povelju za mlade „Osijek po mjeri mladih“ koja broji 14 točaka usmjerenih prema boljem i kvalitetnijem životu mladih u Osijeku te boljim politikama za mlade. Pozvani smo od strane svih kandidata i kandidatkinja za gradonačelnika/icu Osijeka na razgovor, gdje smo prolazili kroz sve točke povelje, koju su zaključno potpisali svi kandidati i kandidatkinje te se na taj neformalan način „obvezali“ probati ispuniti ili pokrenuti određene stavke. (POVELJU možete vidjeti OVDJE).

Otvorili smo našu web stranicu gdje se nalaze sve naše aktivnosti, prisutnosti u medijima, dokumenti i publikacije.

Objavili smo našu prvu publikaciju, vodič „Društvene mreže kao alat za aktivizam mladih: primjeri iz prakse“ (pročitajte ga OVDJE).

Pred sam kraj projekta, održali smo tribinu u Osijeku „Mladi i aktivizam: Gdje smo stali i kako dalje?“ na kojoj smo s panelistima stručnjacima i brojnom zainteresiranom publikom probali doći do zaključka: u kakvom su položaju mladi? Što im je potrebno za aktivaciju? Kojim metodama im dati podršku, zadovoljiti njihove aktivističke motive, kako ih uopće stvoriti?

Ponosni smo što je naš projekt nominiran na prestižnoj SALTO Awards kao jedan od 5 najuspješnijih projekata za mlade u području Sudjelovanje mladih u cijeloj Europi! Sve to ne bi bilo moguće da se nismo umrežili i da nismo surađivali s brojnim udrugama, organizacijama, školama, fakultetima, institucijama i neformalnim inicijativama iz Osijeka, Slavonije i Hrvatske. Teško ih je sve pobrojati, stoga jedno veliko hvala svima!

Hodali smo „Ženskom stranom ulice“ za Dan žena – na neko smo vrijeme preimenovali tri osječke ulice i tri osnovne škole prema utjecajnim ženama s područja Osijeka i okolice. Akcija je imala za cilj istaknuti Osječanke koje su kroz svoje djelovanje ostavile neizbrisiv trag u razvijanju filantropske osječke priče, priče solidarnosti i aktivnog angažmana u zajednici.

Nastavili smo s akcijom uklanjanja govora mržnje s osječkih pročelja u suradnji s udrugom Hip Hop Osijek.

Među najistaknutijim našim akcijama je svakako „Osijek – progresivan grad za 21. stoljećekao podrška ženama za pravo na vlastiti izbor. Na dan predizborne šutnje dio građana (naizgled) demokratskim metodama slao je nedemokratske poruke, usmjerene na ograničavanje ljudskih prava žena, ali i drugih skupina u društvu. Odlučili smo dati protutežu s online akcijom porukama solidarnosti koje su u skladu s progresivnim shvaćanjem ljudskih prava.

Pred kraj smo godine dostavili zamolbu za uvođenjem stavke proračuna vezane uz menstrualne potrepštine za djevojčice u osnovnim školama na području Osijeka, sa snažnom namjerom da se tom temom ozbiljno bavimo i tijekom 2022. godine.

Za sam kraj godine u blagdanskom smo raspoloženju održali humanitarni buvljak „Buvljarac Humanitarac: Dođi milom, izađi sa stilom“ u osječkom Cadillacu, s raznolikom ponudom odjeće, obuće, knjiga i drugih predmeta, gdje su građani svojim donacijama mogli kupiti željeni predmet i podržati ovu akciju te pomoći jednoj obitelji.

Osim svega navedenog, volimo slušati i upijati od drugih te putovati! Posjetili smo naše prijatelje i organizacije iz Karlovca, Samobora i Zagreba i razmijenili iskustva, prakse i znanja.

Za kraj ove čitabe, ponovit ćemo poruku od prošle godine: Sve ovo navedeno ne bi bilo moguće da se kroz neko vrijeme nije oformila sve veća i veća grupa entuzijasta, koji su nam pomogli da zajedno sve ove ideje pretočimo u djela. Zato vam svima šaljemo jedno veliko 𝗛𝗩𝗔𝗟𝗔. Hvala i svima vama koji komentarima podrške, pozitivnim i negativnim kritikama utječete na naš rad i inspirirate nas za dalje, a zahvaljujemo i svim medijima na dosadašnjem vjernom praćenju!

Ne ide nam uvijek sve od ruke, nismo ni mi eksperti svemira, učimo se i mi, imamo tek dvije godine. Stoga nam nemojte „što zamjerit’“. 🙂 Idemo i u 2022. godini pokušati učiniti našu zajednicu boljim mjestom za mlade.

Vaša i naša Mladforma