Kako je Savjet mladih “ukrao” Dan mladih grada Osijeka?

Zabrinuti konceptom proslave/obiljeลพavanja Dana mladih Grada Osijeka objavljujemo reakciju.

๐Žลก๐ญ๐ซ๐จ ๐จ๐ฌ๐ฎฤ‘๐ฎ๐ฃ๐ž๐ฆ๐จ ๐๐ข๐จ ๐ฉ๐ซ๐จ๐ ๐ซ๐š๐ฆ๐š obiljeลพavanja Dana mladih u organizaciji Savjet Mladih Grada Osijeka i Savjet mladih Osjeฤko-baranjske ลพupanije, ๐š ๐ค๐จ๐ฃ๐ข ๐š๐Ÿ๐ข๐ซ๐ฆ๐ข๐ซ๐š ๐จ๐ฌ๐จ๐›๐ฎ ๐ค๐จ๐ฃ๐š ๐ฃ๐š๐ฏ๐ง๐จ ๐ข๐ณ๐ซ๐šลพ๐š๐ฏ๐š ๐๐ข๐ฌ๐ค๐ซ๐ข๐ฆ๐ข๐ง๐ข๐ซ๐š๐ฃ๐ฎฤ‡๐ข ๐ฌ๐ญ๐š๐ฏ ๐ฉ๐ซ๐ž๐ฆ๐š ลพ๐ž๐ง๐š๐ฆ๐š ๐ข ๐ง๐จ๐ฏ๐ข๐ง๐š๐ซ๐ข๐ฆ๐š. Ovaj stand up komiฤar se zove Dragan Marinkoviฤ‡ Maca, a nama nije ni malo smijeลกno.

Nije ni malo smijeลกno da organizatori izborom ovakvih gostiju afirmiraju ลกovinizam i mizoginiju kao prihvatljivo druลกtveno ponaลกanje.
Nije ni malo smijeลกno da se takav dogaฤ‘aj financira javnim sredstvima, sredstvima Grada i ลฝupanije, sredstvima koja su namijenjena za unapreฤ‘enje politika mladih i politika prema mladima.
Nije ni malo smijeลกno da predstavniฤko tijelo mladih u Gradu i ลฝupaniji propuลกta priliku prezentirati zajednici mlade kao nositelje pozitivnih promjena, nego produbljuju negativne stereotipe o mladima.
Nije ni malo smijeลกno da se u planiranju dogaฤ‘aja od interesa svih mladih ne ukljuฤuju relevantni dionici, a koji bi u dobroj volji mogli pravovremeno savjetovati da se izbjegne ovakav scenarij.
Nije ni malo smijeลกno da se sve viลกe odmiฤemo od vizije grada Osijeka kao urbane i progresivne sredine te da mijenjamo tu viziju s jeftinom i brzom zabavom.
Nije ni malo smijeลกno od javnog dogaฤ‘aja praviti privatnu zabavu!

A sve je to najmanje smijeลกno onima koji se sjeฤ‡aju da je prije svega nekoliko godina Savjet mladih ukljuฤivao mlade i osobe koje rade s mladima u sukreiranje ovog dogaฤ‘aja. Da su se na njemu provodile aktivnosti za mlade, koje su promovirale aktivno sudjelovanje, ljudska prava, promiลกljanje o zajednici i zajedniฤko djelovanje za bolje sutra. Tada se taj dogaฤ‘aj zvao Youthnited, i veฤ‡ je nazivom odraลพavao udruลพivanje i dijalog kao bitne komponente rada za i sa mladima. Te smo komponente negdje putem izgubili.

๐๐จ๐๐ฃ๐ฌ๐žฤ‡๐š๐ฆ๐จ, ๐จ๐›๐ข๐ฅ๐ฃ๐žลพ๐š๐ฏ๐š๐ง๐ฃ๐ž ๐ƒ๐š๐ง๐š ๐ฆ๐ฅ๐š๐๐ข๐ก ๐†๐ซ๐š๐๐š ๐Ž๐ฌ๐ข๐ฃ๐ž๐ค๐š ๐ฌ ๐ฃ๐š๐ฏ๐ง๐จลกฤ‡๐ฎ ๐ค๐จ๐ฆ๐ฎ๐ง๐ข๐œ๐ข๐ซ๐š ๐ข ๐ฏ๐ข๐ณ๐ข๐ฃ๐ฎ ๐ฉ๐จ๐ฅ๐ข๐ญ๐ข๐ค๐ž ๐จ ๐ฆ๐ฅ๐š๐๐ข๐ฆ๐š – ๐ค๐š๐ค๐จ ๐ฉ๐ซ๐ž๐๐ฌ๐ญ๐š๐ฏ๐ง๐ข๐œ๐ข ๐ฆ๐ฅ๐š๐๐ข๐ก ๐ฎ Grad Osijek ๐ฏ๐ข๐๐ž ๐ฉ๐จ๐ญ๐ž๐ง๐œ๐ข๐ฃ๐š๐ฅ๐ž ๐ฆ๐ฅ๐š๐๐ข๐ก ๐ฎ ๐ง๐šลก๐จ๐ฃ ๐ณ๐š๐ฃ๐ž๐๐ง๐ข๐œ๐ข, ๐ค๐จ๐ฃ๐ž ๐ฌ๐ฎ ๐ฉ๐จ๐ญ๐ซ๐ž๐›๐ž ๐ฆ๐ฅ๐š๐๐ข๐ก, ๐ค๐š๐ค๐จ ๐ง๐š ๐ง๐ฃ๐ข๐ก ๐ฆ๐จ๐ ๐ฎ ๐จ๐๐ ๐จ๐ฏ๐š๐ซ๐ข๐ญ๐ข, ๐ ๐๐ฃ๐ž ๐ฏ๐ข๐๐ž ๐ฉ๐จ๐ญ๐ž๐ง๐œ๐ข๐ฃ๐š๐ฅ๐ž ๐ณ๐š ๐ฌ๐ฎ๐ซ๐š๐๐ง๐ฃ๐ฎ?

๐๐ž๐ณ ๐ฎ๐ฌ๐ญ๐ซ๐ฎฤ๐š๐ฏ๐š๐ง๐ฃ๐š ๐ฉ๐จ๐ซ๐ฎฤ๐ฎ๐ฃ๐ž๐ฆ๐จ – ๐ญ๐š ๐ฏ๐ข๐ณ๐ข๐ฃ๐š ๐ฆ๐จลพ๐ž ๐ข ๐ฆ๐จ๐ซ๐š ๐›๐ข๐ญ๐ข ๐›๐จ๐ฅ๐ฃ๐š!