Razgovori s kandidatima za gradonačelnika/cu grada Osijeka (Lokalni izbori 2021.)

Započeli smo razgovore i susrete koje ćemo kroz nekoliko dana imati s kandidatima za gradonačelnika Osijeka – prvi nas je ugostio Vladimir Šišljagić.

Prolazeći kroz točke naše povelje koju je i potpisao (pročitajte ju ovdje: https://tinyurl.com/povelja-mladih), dotakli smo se važnih tema koje se tiču mladih u Osijeku i kroz kontruktivan i opušten razgovor nastojali smo dobiti odgovore, prijedloge i viziju na koji bi načine, ukoliko dobije priliku, djelovao i zagovarao probleme i izazove mladih u gradu.

Kako vam ne bismo išli u širinu, između mnogih tema kojih smo se dotaknuli, istaknuo je kako su mladi dobrodošli biti sukreatori politika za mlade, ali da je svjestan da se politička participacija mladih u praksi uglavnom odražava kroz stranačko djelovanje i pripadnost nekoj političkoj opciji. Tim zaključkom naglasio je i kako podržava uvođenje i provedbu građanskog odgoja i obrazovanja u osnovnim i srednjim školama.

Zalaže se za transparentnost i važnost komunikacije oko svakodnevice sa svim dionicima društva, koji će na taj način slobodno moći informirati i savjetovati ured gradonačelnika.

Osvrnuo se na promociju vidljivosti i poboljšanje kulturnog sadržaja, neiskorištenih gradskih prostora koji imaju potencijal i mogućnost obnove i korištenja za razne kreativne sadržaje, a oko svih sličnih problematika želi potaknuti konstruktivan i razuman dijalog s mladima i kroz argumentiran razgovor pokušati formirati neke zaključke.

Prijepodne smo proveli u društvu kandidata Berislava Mlinarevića i njegovih suradnika koji dugi niz godina prate i rade u sektoru kulture i obrazovanja. Povelja Mladforme pokazala se kao dobra smjernica za razvijanje pozitivnih praksi i primjera u politikama za mlade, a kandidat za gradonačelnika Berislav Mlinarević pokazao je izniman interes za uspostavljanje intenzivnije suradnje s Mladformom kao relevantnim savjetnikom i suradnikom u budućnosti.

➡Mlade vidi kao resurs, ali i naglašava njihovu odgovornost prema politici, angažmanu i povjerenju koje im se treba dati. Ističe kako mlade treba izravnije uključiti u rad gradskog poglavarstva, podržava provedbu građanskog odgoja i obrazovanja kojeg vidi kao dobar poligon za educiranje aktivnog građanina za budućnost, pozdravlja osnivanje savjetovališta za mlade te stavlja naglasak na brigu u mentalnom zdravlju mladih.

➡IT sektor vidi kao pokretač radnih mjesta za mlade, ali naglašava i važnost razvijanja drugih gospodarskih grana koje mogu potaknuti veću kvalitetu života mladih u gradu.

➡Berislav Mlinarević potpisao je sve točke Povelje. ✅

Treći u nizu susreta proveli smo s kandidatom za gradonačelnika Goranom Kušecom.
Zajednički smo prošli kroz Povelju, a kandidat je istaknuo nekoliko prioritetnih točaka za koje će se zalagati ukoliko postane gradonačelnik:

▶️ Poticanje aktivnog sudjelovanja mladih te uspostava „komisije za mlade“ pri uredu gradonačelnika, a sa svrhom uključivanja perspektive mladih u donošenje bitnijih odluka.

▶️ Daljnje uvođenje i provedba građanskog odgoja i obrazovanja kao zasebnog predmeta u školama, nastavkom dobre prakse Osijek to GOO programa.

▶️ Otvaranje „Centra za mlade“ kao prostora koji Grad osigurava za aktivnosti i ideje mladih, a unutar kojeg bi postojalo savjetovalište za mlade.

▶️ Stambene politike po uzoru na Beč – unutar kojih po niskim cijenama Grad osigurava značajan broj stanova za dugotrajan najam mladim socijalno ugroženim obiteljima.

▶️ Sport dostupan svima – kroz izgradnju još jednog „srednjoiškolskog igrališta“

Kandidat Goran Kušec je podržao i potpisao Povelju ✅, uz ❓ kod točke participativnog budžetiranja – za koje bi volio učiti više iz dosadašnjih praksa, a prije obećavanja.

Jučerašnji raspored doveo nas je i kod kandidata za gradonačelnika Vladimira Hama HNS Osijek. Zajedno s kandidatom na sastanku je sudjelovao i gradski vijećnik Bojan Amanović.

Prošavši kroz sve točke Povelje Mladforme istaknuli smo nekoliko prioriteta koje kandidat Ham vidi kao moguća rješenja za poboljšanje politika za mlade u gradu Osijeku:

➡Osnivanje novog upravnog odjela za mlade koji bi kroz interdisciplinarni pristup omogućio bolju suradnju mladih i gradske uprave, dodatnu podršku mladima i mogućnost da se mladi „imaju kome javiti u gradu“. Istaknuo kako će, ako postane gradonačelnik, ovaj prijedlog dati gradskom vijeću grada Osijeka.

➡Podržava nastavak provedbe građanskog odgoja i obrazovanja kroz program Osijek to GOO i smatra da sve osnovne škole trebaju ponuditi mogućnost svojim učenicima i roditeljima uključivanje u ovu izvannastavnu aktivnost. Osim toga, ističe i dodatnu edukaciju i promociju GOO među gradskim vijećnicima i roditeljima.

➡Centar za mlade vidi u prostoru Stare pekare, a kreiranje sadržaja Pekare ističe kao prioritet u svojoj kandidaturi.

➡Proširenje mogućnosti za studentske poslove vidi kroz poticanje lokalnih poduzetnika na zapošljavanje studenata temeljem studentskih ugovora. Poticaj lokalnim poduzetnicima vidi kroz besplatna oglašavanja u gradskim glasilima, dodatnim pogodnostima i sl.

➡Vladimir Ham potpisao je sve točke povelje Mladforme.

Jučerašnjim danom nastavili smo razgovore s kandidatima za gradonačelnika Osijeka. U svojem prostoru ugostio nas je Ivan Radić, a u nastavku ističemo nekoliko informacija sa sastanka:

➡️ Bolja promocija uloge Savjeta mladih kroz depolitizaciju i transparentnost rada Savjeta mladih. Kandidat je istaknuo kako će se zalagati da u Savjetu mladih „ne sjede“ samo članovi stranačkih mladeži.

➡️ Ideja centra za mlade koji bi bio pogodan za druženja, kreativan sadržaj, svirke i izložbe, ne tako formalan kao u Staroj pekari. Mladi bi time imali svoje mjesto za druženje skrojeno po njihovoj mjeri jer bi kroz određeni model sudjelovali u uređenju samog prostora.

➡️ Spominje online platformu za savjetovanje mladih sa stručnjacima iz Doma zdravlja, KBC-a i drugih institucija vezano uz probleme mladih, mentalno zdravlje, vršnjačko nasilje i drugo.

➡️ Uvođenje transparentnog proračuna Grada po uzoru na Bjelovar kao mjera koja bi dala na uvid svima sve rashode iz budžeta Grada. Samim time građani bi vidjeli i „svaku plaćenu kavu na račun Grada“.

➡️ Stambena politika se primarno rješava rastom gospodarstva, ali ističe princip „Dubrovačke stanogradnje“ gdje mlada obitelj 10 godina može živjeti u najmu, a nakon toga ima pravo prvokupa. Sav najam koji budu plaćali obiteljima će ući u konačnu vrijednost stana.

➡️ Ivan Radić potpisao je svih 14 točaka Povelje ✒️✅

Sljedeća kandidatkinja za gradonačelnicu Osijeka s kojim smo obavili razgovor bila je Katarina Kruhonja, kandidakinja Možemo Osijek.

Nakon razgovora tijekom kojeg smo razgovarali o svim točkama Povelje Mladforme, kao najvažniji zaključci iskristalizirali su se sljedeći:
▶ Strategija razvoja grada ključan je dokument. U izradi strategije trebali bi biti uključeni i mladi kao sukreatori
▶ Važno je osnovati Ured za mlade ili neki drugi oblik administrativnog ustroja (Odbor, Odjel…) koji bi onda bio institucijski preduvjet za realiziranje svih potreba mladih
▶ Aktivizam mladih treba poticati pomoću javno-civilnog oblika partnerstva, i to osiguranjem prostora i kreiranjem sadržaja za mlade, posebice u vidu Centra za mlade
▶ Važna je i podrška za jačanje kapaciteta u strukovnim profesijama, što se može ostvariti putem poticaja. Osim toga, važno je osigurati povoljnije uvjete za mlade obitelji, naročito poboljšanjem načina funkcioniranja dječjih vrtića i gradnjom javnih stanova sa priuštivim najmom
▶ Treba poraditi i na poboljšanju statusa i infrastrukture koja se tiče sporta i kulture.

Katarina Kruhonja potpisala je sve točke Povelje Madforme ✅

Jučerašnji sastanak doveo nas je i do zadnjeg kandidata za gradonačelnika grada Osijeka, a susreli smo se s Miroslavom Vanekom (Jednostavno je) i njegovim timom. Kandidat je vođenje sastanka prepustio najmlađem članu svojeg tima. Na sastanku smo razgovarali o našoj Povelji, a u nastavku vam donosimo nekoliko ključnih točaka koje se tiču mladih u gradu Osijeku.

▶️Otvaranje Ureda za mlade kao ravnopravnog tijela sa svim odjelima u Gradu, u rad kojega bi uključili civilni sektor.
▶️Daljnje provođenje građanskog odgoja i obrazovanja kao podloge za stvaranje participativnijeg i aktivnijeg društva. Upoznati su s projektom Osijek to GOO
▶️Kulturno-kreativni HUB kao mjesto gdje mladi mogu slobodno djelovati i stvarati. HUB je planiran u prostorima HŽ-a, a objedinit će kulturne i društvene sadržaje. U rad HUB-a će biti uključen civilni sektor kao i svi zainteresirani građani. Osim Rock koncertne dvorane, planira se osnovati i Kazalište mladih kao mjesto djelovanja za mlade glumce s Akademije.

Osim ovih ključnih točaka pričali smo i o boljim stambenim politikama za mlade kroz povlaštene cijene najma, boljim demografskim mjerama kroz povećanje naknada za svako rođeno dijete, kao i oslobađanje prireza za drugog roditelja, a spominjali smo i promicanje sporta kroz organiziranje niza besplatnih sportskih aktivnosti za građane.

✅Kandidat je potpisao sve točke Mladformine Povelje.

Naposlijetku, donosimo kratak kritički osvrt o nastupu svakog od kandidata.