Podcast serijal: Sitne radosti iz prošlosti

Zapratite naš Youtube kanal.

Zahvalni smo novinarki i našoj članici Mariji Završki na inicijativi za ovim serijalom te našem dežurnom povjesničaru Nikici Torbici na tehničkoj podršci.

Kako bi podcast bio stručan, svojim gostovanjem su nam pomogli povjesničari koje ćete slušati u tri epizode, a kojima ovim putem izrazito zahvaljujemo.

Prva epizoda vremeplova„Sitnih radosti iz prošlosti“ vraća za 150 godina – u 70-e i 80-e godine 19. stoljeća. Kroz riječi Valentine Kezić, studentice povijesti s Filozofskog fakulteta u Osijeku, imate priliku saznati kako je nekada izgledala svakodnevica Osječana – njihovi domovi, moda, slobodno vrijeme i još puno toga.

Drugi dio serijala “𝗦𝗶𝘁𝗻𝗲 𝗿𝗮𝗱𝗼𝘀𝘁𝗶 𝗶𝘇 𝗽𝗿𝗼𝘀̌𝗹𝗼𝘀𝘁𝗶” predstavlja život u Osijeku 1920-ih godina, kojeg će nam dočarati Luka Pejić, doktor znanosti i povjesničar s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Ovoj epizodi komotno u riječi “radosti” možemo slovo R zamijeniti sa G, budući da njezin sadržaj ne nastoji sakrivati surovu realnost burnog osječkog, europskog i svjetskog tadašnjeg perioda, no u svakom slučaju ovim putem zahvaljujemo Luki što je odvojio vrijeme da nas uvede u svoj vremeplov grada Osijeka otprije 100-tinjak godina.

Završavamo serijal tako što ćemo zaviriti u stan iz 1970-ih.

Ta nam je tema bila i prva inspiracija za ovaj serijal, kada smo putem društvenih mreža komunicirali s članovima i pitali se kako bi naše djelovanje i svakodnevica izgledali u nedavnoj prošlosti?!

O tome možda ne znaju puno članovi Mladforme, ali se sjećaju naši ukućani – katkada roditelji, a češće bake i djedovi, susjedi, profesori…

U ovoj nam epizodi o toj temi priča povjesničar čiji je posebni interes upravo povijest svakodnevice u drugoj polovici 20. stoljeća. Riječ je o profesoru Igoru Dudi s Filozofskog fakulteta u Puli.