Naša inicijativa slavi prvi rođendan!

Nismo se ni okrenuli, a evo nas već u drugoj godini postojanja! Tijekom 2020. godine puno se toga izdogađalo, pa smo odlučili ovjekovječiti naš prvi rođendan objavom u kojoj ćemo predstaviti s čime smo se sve bavili, iako je u planu bilo puno više toga, no svi smo svjesni situacije u kojoj se svijet nenadano pronašao.

Od samog, uvodnog predstavljanja inicijative na panel raspravi „𝗞𝗮𝘇̌𝘂 𝗱𝗮 𝘀𝗺𝗼 𝗯𝘂𝗱𝘂𝗰́𝗻𝗼𝘀𝘁: 𝗮 𝘀̌𝘁𝗼 𝗷𝗲 𝘀 𝗺𝗹𝗮𝗱𝗶𝗺𝗮 𝗗𝗔𝗡𝗔𝗦?“ 25. siječnja u caffe baru Peppermint, u sklopu koje su gostovali ugledni predavači i gdje se održala i predstava mladih aktivista „Izgubljeni u prostoru“, pa sve do pisanja ove objave, nastojali smo biti inspiracija mladima i osnaživati ih na djelovanje u zajednici, dijeliti slične vrijednosti u vidu poštivanja i razumijevanja ljudskih prava i solidarnosti, baviti se pravima mladih, vrijednostima volonterstva i aktivizma, održivog razvoja, medijske pismenosti i kvalitetnog obrazovanja. Isto tako smo i ukazivali na probleme koje muče današnje mlade u lokalnoj zajednici – nedostatak prostora za mlade (doslovnog i figurativnog), manjak i manjkavosti politika za mlade, stvaranje kvalitetnih uvjeta za osnaživanje mladih i kreiranje dodatnih sadržaja za provođenje kvalitetnog slobodnog vremena.

Odmah početkom planiranja i provođenja naših aktivnosti, dogodila se pandemija i lockdown – stoga smo prilagodili naše prve aktivnosti online djelovanju. Za Dan žena i kroz cijeli taj tjedan organizirali smo 𝗺𝗶𝗻𝗶-𝗸𝗮𝗺𝗽𝗮𝗻𝗷𝘂 „𝗗𝗮𝗷𝗺𝗼 𝗶𝗺 𝘂𝗹𝗶𝗰𝘂“, posvećenu ženama za koje smatramo da su vrijedne jedne „table“ te smo ukazali na sramotno mali broj ulica posvećenih ženama u Osijeku. Kreirali smo i 𝗽𝗼𝗱𝗰𝗮𝘀𝘁 𝘀𝗲𝗿𝗶𝗷𝗮𝗹 „𝗦𝗶𝘁𝗻𝗲 𝗿𝗮𝗱𝗼𝘀𝘁𝗶 𝗶𝘇 𝗽𝗿𝗼𝘀̌𝗹𝗼𝘀𝘁𝗶“, gdje smo se upoznavali sa zanimljivim načinima života građana Osijeka kroz 19. i 20. stoljeće.

Kako se situacija s koronavirusom stišala, tijekom ljeta smo pokrenuli dugoročnu 𝗮𝗸𝗰𝗶𝗷𝘂 𝘂𝗸𝗹𝗮𝗻𝗷𝗮𝗻𝗷𝗮 𝗻𝗮𝘁𝗽𝗶𝘀𝗮 𝗴𝗼𝘃𝗼𝗿𝗮 𝗺𝗿𝘇̌𝗻𝗷𝗲 𝗻𝗮 𝗽𝗿𝗼𝗰̌𝗲𝗹𝗷𝗶𝗺𝗮 𝗚𝗿𝗮𝗱𝗮 𝘂𝘇 𝗽𝗼𝗱𝗿𝘀̌𝗸𝘂 𝗚𝗿𝗮𝗱𝗮 𝗢𝘀𝗶𝗷𝗲𝗸𝗮, a u suradnji s grafiterom Armando El-Hag Hassan i udrugom Hip-Hop Osijek i na taj način iznjedrili jednu trajnu akciju na kojoj ćemo i dalje poticati građane da ukazuju na govor mržnje i da se uključe u uklanjanje istog.

Ponosni smo i na naš 𝗽𝗿𝘃𝗶 𝘀𝗹𝘂𝘇̌𝗯𝗲𝗻𝗶 𝗽𝗿𝗼𝗷𝗲𝗸𝘁 𝗘𝘂𝗿𝗼𝗽𝘀𝗸𝗶𝗵 𝘀𝗻𝗮𝗴𝗮 𝘀𝗼𝗹𝗶𝗱𝗮𝗿𝗻𝗼𝘀𝘁𝗶 „𝗕𝗲𝘇 𝗳𝗶𝗹𝘁𝗲𝗿𝗮“, kojega smo pokrenuli u rujnu u trajanju od godinu dana, s ciljem poticanja mladih angažiranih pojedinaca koji će kreirati medijske poruke te pokušati stvoriti novu vrstu influencanja na vrijednosni sustav među mladima. Održali smo i dvodnevnu edukaciju, a u projekt su nam se pridružili brojni mladi aktivisti i veselimo se što ćete prve rezultate naših grupa vidjeti uskoro!

Sve ovo navedeno ne bi bilo moguće da se kroz neko vrijeme nije oformila sve veća i veća grupa entuzijasta, koji su nam pomogli da zajedno sve ove ideje pretočimo u djela. Zato vam svima šaljemo jedno veliko 𝗛𝗩𝗔𝗟𝗔. Hvala i svima vama koji komentarima podrške, pozitivnim i negativnim kritikama utječete na naš rad i inspirirate nas za dalje, a zahvaljujemo i svim medijima na dosadašnjem vjernom praćenju!

Uložili smo puno volonterskog vremena, osobne motivacije i iskrenog žara u izgradnju aktivističke priče “mladih za mlade.” I svejedno se uvijek pitamo – jesmo li mogli dati još više, truditi se još snažnije, raditi još bolje?! I ne znamo odgovor. Znamo samo da mi ne odustajemo, ali i da se veselimo priključivanju novih članova, koji će nam pomoći u našim naporima i postati naši suborci za bolje politike prema mladima. Jer udruživanjem energije i perspektive mladih stvaramo kapital za istinsku društvenu promjenu. Vaša i naša Mladforma.